Afgelopen zondag was de laatste dag van de KWPN Kampioenschappen in Ermelo. Deze dag stond de finale van de Pavo Cup op het programma. Donderdag was de halve finale al verreden. De beste twintig vier- en vijfjarige paarden en de beste twaalf zesjarige paarden mochten terugkomen in de finale om uit te maken wie de Pavo Cup van 2021 mee naar huis mocht nemen.


Vierjarigen

Bij de vierjarige paarden ging de overwinning net als in de halve finale naar de merrie My Precious (v. Ferguson) met Kirsten Brouwer.

De tweede plaats was voor de KWPN goedgekeurde hengst McLaren (v. Morricone). De bruine hengst werd erg sympathiek voorgesteld door Dinja van Liere.

Een derde plaats was er voor de merrie Mayflower (v. Habanna) gereden door Lisanne der Nederlanden. Op de foto onder het zadel van gastruiter Philipp Hess.

Enkele andere combinaties die in deze rubriek in de ring kwamen:

Diederik van Silfhout en de goegekeurde hengst Mister Maserati (v. Glock's Toto Jr). De combinatie eindigde op een nette vierde plaats.

Amber Hage met de hengst Mercurius ACM (v. Dream Boy).

Dennis Ausma met de goegekeurde Gelderse hengst Mexpression (v. Expression).

Ingrid Ockhuisen-Malan met My Toto (v. Glock's Toto Jr).

Gastruiter

Na de eerste ronde van de finale werden de drie hoogst geplaatste paarden tijdens de tweede finale ronde over gereden door een gastruiter. Dit jaar was dat wederom de Duitse jonge paardenspecialist Philipp Hess. Tijdens het rijden was er een toelichting van zijn vader Christoph Hess.

Christoph Hess maakte tevens deel uit van de jury welke de paarden beoordeeld heeft in de eerste ronde van de finale.

Philipp Hess kreeg vijf minuten per paard om deze uit te testen. Daarna gaf hij een korte mondelinge toelichting en een cijfer welke meetelt voor de einduitslag. Bij de vierjarigen gaf Philipp Hess het hoogste cijfer een 10 aan McLaren (v. Moriccone).

De merrie My Precious (v. Ferguson) was in het begin toen Philipp opstapte duidelijk gespannen. Christoph gaf aan dat dit een hele normale reactie is. Het zijn jonge paarden en deze merrie kent en vertrouwd Kirsten en dan stapt er ineens iemand anders op. Het is dan logisch dat de merrie wat spanning toont. Tijdens het testen zag je de merrie veranderen en met meer lengte in de hals gaan lopen. Een van de dingen die Christoph meegaf in het stukje toelichting was het belang van het rijden met ontspanning. Ook zei hij dat het belangrijk is met een jong paard om af en toe in de verlichte zit te galopperen. Om zo de rug van het paard wat te ontlasten en het paard meer bewegingsvrijheid te geven in de rug.

Vijfjarigen

Bij de vijfjarigen was de overwinning zonder twijfel voor de KWPN goedgekeurde hengst Las Vegas (v. Ferdeaux). Onder het zadel van Franka Loos liep de hengst zowel in de halve finale als in de finale naar de hoogste score.

De tweede plaats was voor de merrie Lightning Star RR (v. Ferguson) met Kirsten Brouwer.

Op de derde plaats eindigde de ruin Lord Platinum (v. Ferguson), gereden door Curro Benitez Sanchez.

Enkele andere combinaties in deze rubriek:

Dinja van Liere had heel veel paarden te rijden tijdens de finale. Hier met de ruin Leonidas (v. Trafalgar).

Gerdine Marée met de hengst Levinus (v. Dream Boy).

De KWPN goedgekeurde hengst Lennox U.S. (v. Grand Galaxy Win) met Jill Bogers.

Diederik van Silfhout met de ruin Lavatijn van Kairos (v. Expression).

Saskia van Es met de goedgekeurde hengst Lord Romantic (v. Don Romantic).

De KWPN goedgekeurde hengst First Date (v. Fürstenball) met Gerdine Marée.

Show gouden EK team

In de pauze werd het team gehuldigd dat eerder dit jaar goud won op het Europees Kampioenschap voor Young Riders. Onder begeleiding van Marlies van Baalen verzorgden ze een clinic.

Quinty Vossers met Hummer (v. Charmeur). De amazone maakt dit jaar de overstap naar de U25.

Thalia Rockx met Golden Dancer de la Fazenda (v. Bretton Woods). Ook Thalia zal dit jaar de overstap maken naar de U25.

Marten Luiten kwam in de baan met de merrie Fynona (v. Ampère) met wie hij individueel goud won op het EK. De merrie is de volle zus van de hengst All At Once, die deze maand deelnam aan de Olympische Spelen in Tokio met Yessin Rahmouni. Marlies gaf aan dat Fynona niet de grootste beweger is, maar wel heel functioneel en Marten is een echte kunstenaar. Hij laat nergens een steekje vallen en alles wat recht moet zijn is ook recht, zoals de wissels. Marten liet ook enkele pirouettes zien.

Zesjarigen

De dag werd afgesloten met de finale voor zesjarige paarden. In deze rubriek stonden twaalf paarden op de startlijst. Twee combinaties kwamen helaas niet aan de start waaronder Emmelie Scholtens met de goegekeurde hengst Koning. Deze combinatie stond na de halve finale op de tweede plaats. De rubriek werd gewonnen door Svennja Grimm met de merrie Kadiene (v. Zhivago).

De tweede plaats was voor Bart Veeze met de goedgekeurde hengst Kyton (v. Ferguson).

Marieke van der Putten reed de hengst Kuvasz RS2 (v. Glamourdale) naar de derde plaats.