Maandagochtend was traditiegetrouw weer de jaarlijkse gewenningsoefening van het Cavalerie Ere-Escorte op het strand van Scheveningen.

Voor deze oefening worden ieder jaar weer Haagse schoolklassen uitgenodigd om lawaai te maken ter voorbereiding op Prinsjesdag. Daarnaast is iedereen die het leuk vind welkom om te komen kijken bij de oefening.

De meeste paarden worden beschikbaar gesteld door particulieren en maneges uit het hele land om mee te lopen in de stoet tijdens Prinsjesdag. Ter voorbereiding wordt er vier dagen lang met de paarden geoefend en getraind. Tijdens deze periode staan de paarden gestald bij het complex van Duindigt. De gewenningsoefening op het strand van Scheveningen is de laatste 'schriktraining' voor Prinsjesdag.

Tijdens de gewenningsoefening worden de paarden getraind in een cirkel. Op het moment dat paarden iets eng vinden en omkeren komen ze precies hetzelfde tegen.

Tijdens de oefening word gebruik gemaakt van vlaggen, paraplu's en lawaai. Daarnaast word er met losse flodders in de lucht geschoten en met knalvuurwerk en rookbommetjes gegooid.

De oefening is niet bedoeld als spectaculair voor de bezoekers. Wel om stapsgewijs de paarden vertrouwd te maken met situaties waar ze tijdens Prinsjesdag mee te maken zouden kunnen krijgen.

Bij de oefening zijn ook twee tanks aanwezig.

Het meest indrukwekkende stuk is natuurlijk de oefening met rook.

Dan zit de oefening er weer op en worden alle paarden weer opgesteld op het strand.

Aan het einde van de oefening komen de Friese paarden nog één keer in galop voorbij.