Dit weekend organiseert het Nationaal Militair Museum het evenement 'Te Paard!'. Tijdens dit historische paardenspektakel komen de bezoekers meer te weten over de rol van paarden in de krijgsmachten van vroeger en nu.

Tijdens de twee uur durende show komen negen showblokjes voorbij. Een daarvan zijn de ridders. De ridders lieten onder andere een steekspel zien, waarbij ze gebruik maakte van lansen en zwaarden. Het harnas van de ridders weegt ongeveer 35 kilo en bestaat uit veel verschillende platen die op een ingenieuze wijze bevestigd zijn. Naast een optimale bescherming biedt het harnas ook goede beweeglijkheid. Het is een fabel dat ridders zich niet goed in hun harnas konden bewegen.

Wat opviel bij de Romeinen is dat deze zonder stijgbeugels rijden. In die tijd hadden ze nog geen stijgbeugels. Er werd wel een stijgbeugel gebruikt om op te stappen, maar deze zaten niet aan het zadel tijdens het rijden.

De boogschutters te paard.

Het Korps Mariniers kwam in de arena met pakpaarden.

Er werd een veldslag nagespeeld met Kozakken, Huzaren en infanterie.

Het Korps Rijdende Artillerie, ook wel de 'Gele Rijders' genoemd gaf een spectaculaire demonstratie. Daarbij werd onder andere gebruik gemaakt van kanonnen. Het Korps Rijdende Artillerie is een operationele eenheid van de Koninklijke Landmacht, die vuursteun levert voor de manoeuvre-eenheden. Daarnaast vervullen de Gele Rijders ook belangrijke taken bij officiële gelegenheden zoals Prinsjesdag, Koninklijke bruiloften en uitvaarten.

De Koninklijke Marechaussee.

De show werd afgesloten met het onderdeel 'tentpegging'. Dit is een vorm van bereden wapenvaardigheid die een goed beeld geeft van de vaardigheden waarover een cavalerist vroeger moest beschikken.

Onderstaande foto's zijn gemaakt op het demoveld waar gedurende de dag verschillende demonstraties werden gegeven.