Zaterdagavond was het dan zover. Het theaterspektakel De Stormruiter ging in première in het WTC Expo in Leeuwarden. De voorstelling is gebaseerd op de novelle 'Der Schimmelreiter' van Theodor Storm uit 1888. Daarnaast is het de grootste muziek- en theaterproductie in het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. De première was extra speciaal door de aanwezigheid van Koning Willem-Alexander en zijn moeder prinses Beatrix.

Foto: De Stormruiter/Niels Westra

Het verhaal gaat over de ambitieuze dijkgraaf Hauke Haien (Gespeeld door acteur Jelle de Jong), die samen met zijn paard aan zijn eigen hoogmoed ten onder gaat. Een belangrijk deel van het verhaal draait om de dijken die de bewoners van het Bildt in Friesland beschermen tegen de zee. Een groot deel van de voorstelling is dan ook in de Bildtse taal. Dit is misschien even schakelen aan het begin, maar over het algemeen prima te volgen voor mensen die geen Fries / Bildts spreken.


Decor

Het decor is heel erg mooi gemaakt. Het is 100 meter breed en 50 meter diep met daarachter een groot projectiescherm van 75 meter breed. Waarop bewerkte beelden te zien zijn van de film Wad van Ruben Smit. Daarnaast is er een grote beweegbare dijk waar de paarden zelfs overheen kunnen lopen. In de zaal is ruimte voor bijna 5000 bezoekers.


Paarden

In het theaterspektakel is een grote rol weggelegd voor het Friese paard. De Koninklijke vereniging 'Het Friesch Paarden-Stamboek' (KFPS) en Stichting Faderpaard gaven regisseur Jos Thie de opdracht om de Duitse novelle 'Der Schimmelreiter' te bewerken tot een groots muziektheaterstuk met daarin een prominente rol voor het Friese paard. In totaal doen ruim 100 paarden mee in de voorstelling. Het Friese paard is gedurende een groot deel van de voorstelling te zien. Zo word onder andere de veelzeidigheid van het ras getoond. Naast de Friese paarden is er ook een belangrijke rol voor het Franse Théâtre du Centaure. Manolo en Camille laten de band zien tussen mens en paard. Alles draait om één zijn met je paard.


Foto: De Stormruiter/Ruben van Vliet

Judith Pietersen

Dressuuramazone Judith Pietersen heeft ook een rol in de voorstelling. Zij speelt de rol van Wienke, de dochter van dijkgraaf Hauke Haien en zijn vrouw Elke (gespeeld door Annemaaike Bakker). Judith rijdt tijdens de voorstelling een kür op muziek samen met haar Friese hengst Limited Edition.


Ongeval

Tijdens de première gaat het helaas fout tijdens het stukje kozakken voltige van het Franse gezelschap Jehol uit Avignon. Twee acrobaten laten in galop hun act zien als het paard ten val komt. Een van de acrobaten beland deels onder het paard. De man wordt er snel onder vandaan geholpen en lijkt in orde. Het is een naar gezicht voor het publiek, die geschrokken ziet hoe het paard een tijd lang op de grond blijft liggen. Als het paard weer opstaat is het dier overduidelijk kreupel en kan het met veel moeite op eigen kracht de piste verlaten.


Tijdens de pauze is het ongeval het onderwerp van gesprek. Veel mensen zijn bezorgd en vragen zich af hoe het met het paard gaat. Na de pauze komt regisseur Jos Thie in de piste om te vertellen dat het paard naar de kliniek in Emmeloord is gebracht. Na afloop vertelt hij het publiek dat het paard niks gebroken of gescheurd heeft. Het paard heeft wel een flinke blessure opgelopen.


Koninklijk bezoek

Koning Willem-Alexander en prinses Beatrix zijn de eregasten tijdens de première. Ze worden bij binnenkomst met een staande ovatie verwelkomd door het publiek. Na afloop worden de Koning en de prinses voorgesteld aan de cast van De Stormruiter. Hier namen ze met 20 minuten ruim de tijd voor.

Foto: De Stormruiter/Niels Westra

Omrop Fryslân

De eerste reacties vanuit het publiek en op social media zijn overwegend positief en enthousiast. Voor iedereen die De Stormruiter moet missen en voor bezoekers die nog een keer willen nagenieten zal Omrop Fryslân het stuk later dit jaar op tv uitzenden.

Foto: De Stormruiter/Niels Westra