Dit weekend was de Longines Global Champions Tour voor de tweede keer dit jaar bij de Tops International Arena in Valkenswaard. Eerder dit jaar was de LGCT van Cannes verplaatst naar Valkenswaard. Zaterdag stond de tweede ronde van de Global Champions League en de Grand Prix van Valkenswaard op het programma. Naast de internationale topruiters stonden er ook veel Nederlandse combinaties op de startlijst.

Jeroen Dubbeldam met Forever SFN

Global Champions League

De Global Champions competitie bestaat uit twee onderdelen. De Global Champions League (GCL) en de Global Champions Tour (GCT). De GCL is een teamcompetitie. Dit seizoen doen er 16 teams mee. In Valkenswaard kwamen er 15 teams aan de start. Een team bestaat uit meerdere ruiters / amazones uit verschillende landen en een talentvol U25 teamlid. Op vrijdag was de eerste ronde van de GCL competitie al verreden. Zaterdagmiddag stond de tweede ronde op het programma. De ruiters rijden hierbij in de kleuren van hun team. Van elk team komen er twee combinaties in de baan. De score van vrijdag telt mee voor de einduitslag. Dit weekend was de overwinning voor de London Knights, zaterdag vertegenwoordigd door de Zweed Douglas Lindelöw en de Belg Olivier Philippaerts.

Douglas Lindelöw met Cheldon

Olivier Philippaerts met La Blue Diamond v't Ruytershof

Individueel

Naast de 30 teamcombinaties stonden er ook zestien individuele combinaties op de startlijst van deze 5* 1.55m rubriek. De beste 35 combinaties konden zich plaatsen voor de 5* 1.60m Grand Prix van Valkenswaard, welke einde van de middag op het programma stond. De 1.55m rubriek werd gewonnen door Gerben Morsink, die met de hengst Navarone Z foutloos bleef in de snelste tijd.

Gerben Morsink met Navarone Z

Enkele andere Nederlandse combinaties uit deze rubriek:

Suus Kuyten met Alfa Jordan

Sanne Thijssen met Con Quidam Rb

Harrie Smolders met Monaco

Zweedse team

Op de Olympische Spelen in Tokio presteerde het Zweedse team fantastisch. Ze wonnen daar zeer terecht goud. Twee teamleden uit dat team, Henrik von Eckermann en Evelina Tovek, kwamen in actie in Valkenswaard. Peder Fredricson stond na zijn overwinning in Londen vorige week aan de leiding van het Global Champions Tour-kampioenschap. Hij kwam in Valkenswaard echter niet in actie en raakte daarmee zijn positie bovenaan het klassement kwijt.

Evaline Tovek met Winnetou de la Hamente Z

Henrik von Eckermann met Glamour Girl

Global Champions Tour

De Global Champions Tour is een individuele competitie. Dit seizoen staan er 15 etappes op het programma. De competitie wordt verreden in steden als Parijs, Madrid, Berlijn en Londen. Elke deelnemer die een etappe wint krijgt daarmee een ticket voor deelname aan de LGCT Super Grand Prix aan het einde van het seizoen in november in Praag. Als een winnaar van een etappe zich al geplaatst heeft dan gaat het ticket naar de nummer twee. Valkenswaard is de tiende etappe van dit seizoen. Hamburg, Rome (2x), New York en Shanghai volgen nog.

Sergio Alvarez Moya met Alamo, die zich na een overwinning in Berlijn, al geplaatst heeft voor de Super Grand Prix in Praag

Grand Prix van Valkenswaard

Aan het einde van de middag werd de 5* 1.60m Grand Prix van Valkenswaard verreden. Het hoogtepunt van het weekend. Acht combinaties wisten foutloos te blijven en zich te plaatsen voor de barrage.

De Braziliaanse ruiter Marlon Módolo Zanotelli kreeg met Grand Slam VDL 8 strafpunten op het scorebord in de barrage. Wat goed was voor de zesde plaats.

Kevin Jochems eindigde met de hengst Turbo Z op een nette vijfde plaats met 4 strafpunten.

De Australische amazone, en partner van gastheer Jan Tops, Edwina Tops-Alexander bleef met Fellow Castlefield foutloos in de barrage. Ze zette een snelle tijd van 48.21 seconden op het scorebord. Goed voor een derde plaats. Daarmee neemt ze met 214 punten ook de leiding in het Global Champions Tour-kampioenschap over van de Zweed Peder Fredricson (189 punten).

Nadat ze eerder dit jaar al op spectaculaire wijze de Grote Prijs van het CHIO Rotterdam won, ging Sanne Thijssen er nu ook helemaal voor. Met haar toppaard Con Quidam Rb reed ze met grote galopsprongen en korte wendingen door het parcours. Het lukte haar om foutloos te blijven en met 46.21 seconden was ze bijna 2 seconden sneller dan Edwina Tops-Alexander. Het publiek ging dan ook helemaal los.

Als laatste in de barrage kwam de nummer 1 van de FEI wereldranglijst in de baan. Daniel Deusser had met zijn vos Bingo Ste Hermelle niks te verliezen. Hij reed vol gas, met zeer krappe wendingen. Ondanks dat zijn paard twee keer wegslipte op het gras wist hij toch foutloos door het parcours te komen in de snelste tijd van 44.66 seconden. Daarmee pakte hij de overwinning en een felbegeerd ticket voor de Longines Global Champions Tour Super Grand Prix later dit jaar in Praag.

Sanne Thijssen eindigde daarmee met haar fenomenale rit op een tweede plaats. Wat een fantastische prestatie van de 22 jarige amazone. Mooi ook om te zien hoe vriendelijk ze rijd en hoe trots ze is op haar paard.

Enkele combinaties van deze dag:

Penelope Leprevost met GFE Excalibur de la Tour Vidal

Marc Houtzager met Sterrehof's Calimero

Olivier Philippaerts met Le Blue Diamond v't Ruytershof

Daniel Deusser met Bingo Ste Hermelle

Alberto Zorzi met Clarina

Jos Verlooy met Luciano van het Geinsteinde

Christian Kukuk met Checker

Douglas Lindelöw met Cheldon

Andrzej Oplatek met Stakkatan